30 Temmuz 2016 Cumartesi


Frida Kahlo



Halkın ressamı, Meksika'nın devrimci ruhlu kadını.Kendisini böyle tanımlardı Frida.Macar bir baba ve Kızılderili bir anne tarafından Temmuz 1907 günü dünyaya geldi.Ama kendisi 7 temmuz Meksika  Devrimi tarihinde doğduğunu ısrarla benimser.Meksika devrimi halkın diktatörya rejimine Porfirio Díaz'e karşı ayaklandığı 20. yüzyılın ilk büyük devrimiydi.Bundan dolayı Frida kendini modern Meksika'nın bir misyonu olarak görmüştü.


6 yaşında çocuk felci geçirir ve bacağı sakat kalır.Ama bu durum ona engel olmaz.Dönemin en iyi üniversitesinden tıp eğitimi alır.Eğitimi sırasında sanat, felsefe ve edebiyat gibi alanlara ilgisi artık.Fakat 19 yaşında talihsiz bir trafik kazası geçirir ve ağır yaralanır.Hastanede geçirdiği sıkıntılı günlerde resim yaparak meşgale bulur.Ama bu meşgaleden çok bir yaşam tarzına dönüşür.Önüne bir ayna koyarak kendi oto portrelerini yapmaya başlar.İki yıllık bu meşakkatli zaman sonunda artık o bir ressamdır.Kendisi her ne kadar fiziksel acılar çekse de bu kaza ona bir sanatçı kimliği kazandırmıştır.Tabi kendisinin de dediği gibi en büyük kazası bu değildi, Diego Rivera'ydı.



Diego dönemin ünlü Meksikalı ressamı ve aynı zamanda Frida'nın kocasıydı.. Çiftin aşkları kadar sadakatsizlikleri de ünlüydü. Diego başlattı, Frida kendini durduramadı; Fransız asıllı bir dansçı kadınla da oldu, evliliğini gizleyip 10 yıl kadar New York’ta yaşayan ünlü Macar fotoğrafçı Nickolas Muray ile de. Nikolas, Frida’nın evli olduğunu öğrendiğinde iş işten geçmişti. 1939’da Frida ve Diego boşandığında, Nickolas ümitlendi ama 1 yıl sonra tekrar evlendiler. Frida&Nick hayatları boyunca dost oldular. Nickolas’ın 10binden fazla fotoğrafı vardı ama O’nu meşhur yapan çektiği Frida fotoğrafları oldu.Frida'nın resimleri çok geçmeden New York'ta ve Paris'te popüler oldu.









Yanda görmüş olduğunuz “İki Frida” resmini Diego ile ayrılığı dönemde yaptı.Diego’nun sevdiği Frida, soldaki Frida’nın farklı yüzüydü.Frida 13 Temmuz 1954'te akciğer embolisinden son nefesini verdi.Geriye bıraktığı son tablosu Yaşasın Yaşam adlı bir natürmorttu.